Министърът на отбраната на Турция призова САЩ да възобновят преговорите за спорната покупка от страна на Анкара на руската система за противовъздушна отбрана С-400, като призова Вашингтон да изоставят санкциите и заплахите, информира "Франс прес".

Но Хулуси Акар също така заяви пред чуждестранни репортери в Анкара, че Турция води преговори за получаване на втора партида С-400 от Русия, която се конкурира с американските "Пейтриът".

Въпросът ще представлява незабавно предизвикателство за новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, който се очаква да има по-твърда позиция спрямо турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

САЩ и Турция разговарят за сформиране на група за С-400 и санкциите

САЩ и Турция разговарят за сформиране на група за С-400 и санкциите

Вашингтон наложи санкции на Турция по-рано този месец заради придобиването на С-400

След повече от година предупреждения, Вашингтон удари със санкции агенцията за военни доставки на Турция миналия месец съгласно закон от 2017 г., който наказва големи военни покупки от Русия.

Акар подчерта необходимостта от диалог между съюзниците в НАТО за адресиране на опасенията на Вашингтон.

"Да седнем, да поговорим, нека положим усилия да намерим път за разрешаване на това", каза Акар и допълни: "Искрената ни вяра е диалог, диалог, диалог... Без диалог, с неща като санкции, заплашителен език, наистина не е възможно да стигнем до никъде."

Преди Вашингтон да санкционира турското председателство на военнопромишления комплекс, Анкара се опита да създаде работна група с американски официални лица от сектора на отбраната за оценка на въздействието на С-400 върху хардуера на НАТО.

Помпео изтъква опасността за САЩ от С-400, закупена от Турция

Помпео изтъква опасността за САЩ от С-400, закупена от Турция

В разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу

Тези опити обаче бяха безплодни. Турция направи покупката, след като не се разбра за доставките на "Пейтриът" с производителя им Raytheon.

Държавният департамент на САЩ заяви миналия месец, че санкциите ще останат в сила, докато С-400 останат част от отбраната на Турция.

И все пак наказанието на Вашингтон беше по-леко, отколкото бяха опасенията, избягвайки турския банков сектор и не наранявайки крехката икономика.

Акар каза, че Турция се е радвала на добри работни отношения с Байдън, когато той беше вицепрезидент по времето на Барак Обама между 2008 и 2016 г.

Ала в коментари, които вероятно ще предизвикат настръхване във Вашингтон, Акар също така потвърди, че "преговорите продължават" за втори пакет от С-400, настоявайки, че те винаги са били част от руската сделка.

Ердоган беснее срещу санкциите на САЩ за С-400

Ердоган беснее срещу санкциите на САЩ за С-400

"Що за съюз е това? На какво се основава това?"

Турция взе първите батареи през юли 2019 г. и ги тества миналата година.

Въпреки това, Акар заяви, че бил "оптимист" за това Турция да се върне към американската програма за изтребителите F-35, тъй като е била важен купувач и производител на части.

Вашингтон предприе бързи действия, за да спре участието на Турция в програмата, като не ѝ позволи да придобие самолетите от следващо поколение като отмъщение.

"Искаме да се върнем към програмата F-35, винаги сме оптимисти. Искаме това решение да бъде отменено", каза Акар.

Турският военен министър добави, че Турция все още води преговори за евентуални покупки на френско-италианската ракетна система SAMP/T, която е друг еквивалент на "Пейтриът".

"Ние сме в НАТО, ние сме с Европа, ние сме с САЩ... Ние искаме да отговорим на нашите нужди (за сигурност) от нашите съюзници", увери Акар.

Турция няма да се откаже от С-400 заради санкциите на САЩ

Турция няма да се откаже от С-400 заради санкциите на САЩ

И ще предприеме реципрочни действия