Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е заявил в телефонен разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу, че руските зенитно-ракетни комплекси С-400, закупени от Турция, застрашават американските военни. Това съобщиха от Държавния департамент на САЩ.

"Държавният секретар Помпео даде ясно да се разбере на външния министър Чавушоглу, че закупуването на системите С-400 представлява заплаха за американските военнослужещи и американските военни технологии, а също така дава достъп на Русия до въоръжените сили на Турция и нейната военна промишленост", се казва в изявление на външното министерство на САЩ.

Самият Помпео потвърди в "Туитър", че е разговарял с Чавушоглу.

Турция няма да се откаже от С-400 заради санкциите на САЩ

Турция няма да се откаже от С-400 заради санкциите на САЩ

И ще предприеме реципрочни действия

"Нашите действия показват, че САЩ ще приложат изцяло (закона за санкциите) CAATSA и ще попречат на Русия да получава доходи, достъп и влияние", пише Помпео.

По-рано Вашингтон наложи санкции срещу Секретариата на военната промишленост на Турция, ръководителя му Исмаил Демир и трима други официални лица. Според държавния секретар на САЩ решението е свързано със закупуването на руски С-400 от Анкара.

Доставките на най-новите руски ПВО системи С-400, които предизвикаха криза в отношенията на Турция със САЩ, започнаха в средата на юли 2019 г. Вашингтон настоя Анкара да се откаже от сделката и да закупи в замяна американски противовъздушни системи "Пейтриът", заплашвайки да отмени продажбата на най-новите изтребители F-35 на Турция, както и да наложи санкции в съответствие със Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA).

Анкара отказа да направи отстъпки и продължи преговорите за допълнителна партида от С-400.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че новите ограничителни мерки на САЩ срещу Турция за пореден път демонстрират неспособността на Вашингтон за честна конкуренция.

Ердоган беснее срещу санкциите на САЩ за С-400

Ердоган беснее срещу санкциите на САЩ за С-400

"Що за съюз е това? На какво се основава това?"