Турция няма да се откаже от закупуването на руски системи за противоракетна отбрана С-400 и ще предприеме взаимни стъпки, след като направи оценка на американските санкции, наложени заради придобиването, заяви в четвъртък външният министър Мевлют Чавушоглу, съобщава "Ройтерс".

В интервю за телевизионния оператор Канал 24 Чавушоглу заяви, че решението за санкциите е неправилно от юридическа и политическа гледна точка. Това представлява атака срещу суверенните права на Турция, като добави, че мерките няма да окажат влияние върху Анкара.

"Ще продължим да предприемаме стъпки, за да направим нашата отбранителна индустрия по-независима. Няма да отстъпим от С-400. Санкциите са погрешно решение, ще предприемем реципрочни стъпки".

На 14 декември американските власти обявиха налагането на ограничения върху турския орган на отбранителната промишленост, неговия ръководител и трима други граждани на републиката - Мустафа Алпер Дениз, Серхат Генчоглу и Фарук Игит - съгласно Закона за противодействие на противници чрез санкции (CAATSA). Според държавния секретар Май Помпео ограниченията са "ясен сигнал", че САЩ ще "изпълнят изцяло CAATSA" и "няма да толерират значителни сделки с руския отбранителен и разузнавателен сектор".

Турското външно министерство осъди санкциите на САЩ и обеща да отвърне. Външното министерство също подчерта, че Анкара "няма да се въздържа от предприемане на мерки, които счита за необходими за гарантиране на националната си сигурност".

По-рано турският президент Реджеп Ердоган подчерта, че намеренията на Вашингтон да наложи санкции срещу Анкара заради придобиването на руски С-400 са проява на неуважение към важен партньор в НАТО.

Ердоган беснее срещу санкциите на САЩ за С-400

Ердоган беснее срещу санкциите на САЩ за С-400

"Що за съюз е това? На какво се основава това?"