Решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли американските войски от Сирия беше голям шок не само за американската общественост, но и за останалия свят. Все още има несигурност относно американската външна политика по отношение на Сирия, но изглежда, че Тръмп е решен да спази ангажимента си, пише в свой анализ "Хюриет".

Неотдавнашната атака на ИДИЛ в Манбидж оказа натиск върху Тръмп да преразгледа решението си за оттегляне в Сирия. ИДИЛ непрекъснато демонстрира желание да остави САЩ в Сирия. Тя започна с убиване на западни граждани и бомбени атентати в Европа, за да увеличи вероятността за намеса на Запада. Въпреки всичко, Турция не смята, че Тръмп ще се откаже от решението си за оттегляне след тази атака в Манбидж.

САЩ разбират загрижеността за сигурността на Турция в Североизточна Сирия, но подчертава колко е важно да не се злоупотребява с кюрдските отряди за народна защита - ИПГ.

Усилията на Турция в борбата й срещу ПКК, крило на ИПГ, отнеха живота на 40 000 души. Освен това, американски служители са признавали в протокола, че ИПГ и ПКК са една и съща организация. Трябва да се припомни, че 300 000 сирийски кюрди са избягали от ужасите на ИПГ и ДАЕШ (арабския акроним за ИДИЛ) и са потърсили убежище в Турция.

Над 15 милиона от 80-те милиона граждани на Турция са от кюрдска етническа принадлежност. Турците с кюрдска етническа принадлежност са тясно интегрирани в турското правителство, бизнес и различни други индустрии и са постигнали най-високи позиции във всяка от тези области със значителен принос. Според Сирийския кюрдски национален съвет (ЕНКС), който се състои от повече от 10 кюрдски политически партии, ИПГ редовно извършва нарушения на правата на човека и дискриминация срещу кюрди и араби, които не споделят идеологията им.

През последните три години в Турция е имало 14 големи атаки на ИДИЛ и са загинали над 300 граждани/служители по сигурността. Турция без съмнение е пострадала от ръцете на ДАЕШ/ИДИЛ в региона.

Както Турция, така и САЩ се стремят да финализират споразумението за това, което може да се очакваме от следващата пътна карта Манбидж, както и да се намери решение за ИПГ, което е свързано с ПКК. Турция е уверена в приемането на идеята за зони за сигурност в Североизточна Сирия. Зоните могат да бъдат защитени от определени държави-членки на НАТО, докато сигурността на Турция е защитена срещу групи като ИПГ, ПКК и ДАЕШ.

Решение в Сирия без Турция е невъзможно. Освен работата си за борба с тероризма, приносът на Турция за следвоенна инфраструктура и проекти, свързани с бежанците и Сирия, като цяло са от огромно значение. Може със сигурност да се заключи, че Турция има значителна и ценна отговорност в Сирия.

Съединените щати и Турция трябва да намерят начини да подкрепят и защитават взаимно притесненията си за национална сигурност, за да поддържат принципите, които двете страни споделят. Турция последователно се застъпва за резолюция, водена от международни инициативи и държави, с цел зачитане на териториалната цялост на конфликтни държави, посрещане на демократичните изисквания на народа в региона и възстановяване на обществения ред.

Турция е страна, която винаги се е борила за световния мир рамо до рамо със САЩ след корейската война. От решаващо значение е дипломатическите канали да останат отворени.

Добрата новина е, че както американски, така и турски служители продължават да се срещат този месец. Президентът Ердоган и Тръмп са говорили три пъти от миналия месец. Миналата седмица американска делегация беше в Анкара. В Брюксел се срещнаха председателят на съвместните началници на щабовете Джоузеф Дънфорд и турският му колега Ясар Гюлер, а сенатор Линдси Греъм се срещна с Ердоган в Анкара.

Факт е, че нестабилна Турция не е добра идея за стратегическите интереси на САЩ и Турция, нито служи на мира и стабилността в регион, който вече е опустошен от нестабилност. Разбирането на загрижеността за сигурността на Турция и осигуряването на нейната граница ще направят Запада по-безопасен, коментира "Хюриет".