Говорителят на турското министерство на външните работи Хами Аксой обвини Гърция в "нечовешки практики" срещу турските малцинства и в "вземането на страна" с "враждебни кръгове срещу Турция", съобщава "Катимерини".

Това е отговор за коментарите на гръцкия президент Прокопис Павлопулос относно геноцида в Армения по време на неотдавнашно посещение в тази страна.

Аксой също обвини Гърция в "системно унищожаване на турци и мюсюлмани в региона по време и след периода на независимост от Османската империя".

"Свидетели сме, че Гърция продължава да застава на страната на враждебните кръгове срещу Турция и подкрепя тяхната неоснователна позиция и твърдения", обяснява още Аксой в коментари, публикувани на английски на уебсайта на външното министерство.

"И до днес Гърция продължава нечовешките си практики спрямо турските малцинства, като се стреми да наказва мюфтии със затвор за петъчна молитва", обяснява той.

"Припомняме още веднъж на Гърция, че тя не може да се възползва от подкрепа на действия и политики срещу страната ни. Призоваваме я да действа по-отговорно, тъй като вярваме, че благоприятстването на приятелството и добросъседството е единственият начин за насърчаване на мира, стабилността и благополучието в нашия регион".

Гръцкото външно министерство отговори в петък на своя уебсайт и призова Турция да "размишлява върху историческите си отговорности, по-специално позовавайки се на поведението си към гръцкото малцинство".

Турция, "трябва да следва примера на Гърция и най-накрая да се стреми да установи добросъседски отношения в нашия регион и разбира се, европейската си перспектива".

В Гърция търсят единство срещу ревизионистки възгледи на Турция

В Гърция търсят единство срещу ревизионистки възгледи на Турция

Гражданите да са информират, Турция е с военна мощ, не Северна Македония и Албания