Какво е посланието на големия военен парад в северния пристанищен град Солун на 28 октомври за влизането на Гърция във ВСВ - Народът и въоръжените сили са готови да защитават правата на нацията срещу всякакви нападения.

И кой е този, който днес има проекти за териториалната цялост на страната - Според президента Прокопис Павлопулос, най-големият източник на опасност за страната се крие на изток, пише "Катимерини".

В коментари след парада той подчертава, че "Турция трябва да осъзнае, че гърците като народ и като нация ще защитават по отношение на абсолютното единство, нашите национални интереси и национални права." 

Но съвсем близо дебне друг враг. Кадети от армията, пенсионирани военни, различни сдружения и дори ученици минаха няколко минути по-рано покрай президента и политическото и военно ръководство на страната, скандирайки: "Никога няма да вземат земята на македонците. Други, по-близо до края на парада пеят националистически песни за "сестрата Северен Епир", по отношение на части от Албания със силно присъствие на етническо гръцко малцинство.

Гърция предупреди Северна Македония да спазва Споразумението от Преспа

Гърция предупреди Северна Македония да спазва Споразумението от Преспа

Дендиас: Ще следим отблизо пълното спазване на задълженията

Свидетели на всичко това, трябва да сеи зададем въпроса, кой е реалният риск и кого трябва да следим - военно, дипломатически и геополитически.

Историята, официалното ръководство и фактите сочат на изток.

Турците са се развихрили в Беломорието и край бреговете на Кипър, докато се отнасят към националното въздушно пространство на Гърция, сякаш е тяхна собственост, а след това идва турският президент Реджеп Ердоган, който не се притеснява да отправя заплахи - и не само по въпроса за миграцията.

Въпреки това, част от обществеността, политическите и интелектуалните кръгове вдигат патриотичен юмрук и настояват да стискаме зъби към "варварите" на север, за да не отмъкнат Македония от нас - въпреки факта, че нашите северни съседите са малки във военната или дипломатическа мощ, а гръцките F-16 дори отговарят за поддържането на въздушното им пространство.

Вярват ли честно тези членове на гръцкото общество, че нашата Македония е изложена на по-голям риск от половината Беломорие и ревизионистките възгледи на Турция - Мисля, че вярват.

Да, ние се нуждаем от "условия за абсолютно единство" на нацията срещу реалните заплахи, пред които сме изправени, но за да се случи това, имаме нужда от добре информирани граждани, допълва "Катимерини".

Турция започва да си спомня имперските сблъсъци с Русия до преди 100 години

Турция започва да си спомня имперските сблъсъци с Русия до преди 100 години

САЩ и НАТО не разбират регионалната динамика, 400 г. борба за проливи и липса на ядрени оръжия за мир