"Пренебрегването на реалностите" от страна на Европейския съюз (ЕС) за остров Кипър "е пречка за формирането на нова основа за решаване на проблемите."

Това заяви в събота председателят на турския парламент Нуман Куртулмуш, цитиран от Анадолската агенция. 

Изявлението бе по повод речта на председателя на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола в Общото събрание преди нейното преизбиране.  

В писмо до Мецола, Куртулмуш я поздравява за преизбирането и ѝ пожелава успех, но не спестява критични забележки по темата за Кипър.

"Също така съжалявам за вашите изявления в контекста на кипърския въпрос. За уреждането на кипърския въпрос е важно всички страни да насочат усилията си в правилната посока и искрено да допринесат за намирането на решение. Едностранният подход на ЕС към кипърския въпрос под името солидарност на членството и пренебрегването на реалностите на ситуацията на острова също са пречка за формирането на нова почва за решаване на проблемите", подчертава той.

Пожелавайки отношенията между Турция и ЕС да бъдат допълнително засилени, Куртулмуш каза, че вярва, че ЕП може да играе конструктивна роля за преодоляване на предразсъдъците и изграждане на взаимно доверие с обективно и рационално отношение през новия законодателен период.

Ердоган отново се обяви за две държави в Кипър

Ердоган отново се обяви за две държави в Кипър

Попари надеждите за обединение

"В предстоящия период очакваме всички институции на ЕС, включително ЕП, да поддържат отношенията си с Турция с справедлив и ориентиран към резултатите подход в рамките на принципа на pacta sunt servanda (че договорите трябва да се изпълняват) и да избягват политики и дискурси, които постави нашите отношения в задънена улица", каза Куртулмуш.

Припомняме, че по-рано през юли турският президент Реджеп Ердоган попари надеждите за възобновяване на преговорите за етнически разделения Кипър за 50 години от турската инвазия. 

Ердоган отново се обяви за две държави в Кипър и изключи възможността за мирни преговори въз основа на одобрен от ООН план за федерация. 

И Турция обвини Кипър за намеса във войната в Газа

И Турция обвини Кипър за намеса във войната в Газа

Островът се превърнал във военна база, според Хакан Фидан

Кипър е разделен, откакто турските сили нахлуха през 1974 г. в отговор на подкрепения от Гърция преврат. Анкара не признава Република Кипър, членка на ЕС, международно призната като единствената суверенна власт над целия остров. Северът на кипърските турци е признат само от Анкара.

Множество опити за намиране на компромисно споразумение през годините се провалиха, последният през 2017 г. в Кран Монтана, Швейцария; и оттогава официалните преговори не са възобновени.

50-ата годишнина от нашествието заварва острова с най-дългият период без диалог.

Войната в Газа през юни също обтегна отношенията на Турция с Кипър и Гърция.

Гърция няма да позволи да ѝ диктуват каква трябва да бъде нейната политика и поддържа "принципна позиция" по отношение на развитието в Близкия изток и по-точно в Газа. Гърция, както всички държави членки на Европейския съюз (ЕС), е солидарна с Кипър.

Кипър настоява, че не участва във военните действия в Близкия изток

Кипър настоява, че не участва във военните действия в Близкия изток

Островът на Афродита бил част от решението

"Гърция не приема инструкции как да провежда политиката си и да защитава националните си интереси", заявиха още от Атина. По време на кризата в Близкия изток Гърция поддържаше принципна позиция, която беше оценена от всички замесени страни и поради тази причина поддържа всички канали за комуникация отворени, без да е влизала в конфликт с никоя страна", добавиха те.

Изявлението засегна и неотдавнашните заплахи, отправени от лидера на ливанската групировка "Хизбула" срещу Република Кипър, ако даде на Израел достъп до своите бази и летища.

Турция е предупредила европейските страни, че гръцкият Кипър се е превърнал в "оперативен център", който включително се използва за операции срещу Газа. Това заяви по-рано турският външен министър Хакан Фидан пред Анадолската агенция.

Кипър отрече обвиненията, като кипърският президент Никос Христодулидис каза, че островът по никакъв начин не е замесен във военния конфликт.