Турският президент Реджеп Тайип Ердоган официално откри бивша византийска църква в Истанбул като джамия в понеделник, четири години след като правителството му я определи за мюсюлмански молитвен дом, въпреки критиките от страна на съседна Гърция.

Това съобщи АП.

Турция официално превърна църквата "Свети Спасител" в Хора, известна като Карие на турски език, в джамия през 2020 г., скоро след като по подобен начин превърна забележителната истанбулска църква "Света София" в мюсюлмански молитвен дом.

И двете преобразувания предизвикаха похвали от страна на вярващите мюсюлмани, но и критики от страна на Гърция и други държави, които настояваха Турция да защити важните паметници от византийската епоха. И двата паметника са включени в списъка на световното културно наследство на ООН.

Подобно на "Света София", която векове наред е била църква, а след това векове наред - джамия, Хора е функционирала като музей в продължение на десетилетия, преди да бъде превърната в джамия. Официалното откриване на Хора като джамия обаче се забавя, тъй като структурата е подложена на реставрация.

В понеделник Ердоган дистанционно ръководеше церемонията по откриването на Хора - както и на други наскоро реставрирани структури - от конферентна зала в дворцовия си комплекс в Анкара.

"Нека това донесе късмет", каза Ердоган по време на събитието, предавано по телевизията.

Църквата, разположена в близост до древните градски стени на Истанбул, е известна със сложните си мозайки и фрески. Тя датира от IV в., въпреки че сградата придобива сегашния си вид през XI-XII в.

По време на османското владичество сградата е служила за джамия, а през 1945 г. е превърната в музей.

Гърция разкритикува решението на турското правителство да я превърне отново в джамия, обвинявайки Анкара, че "оскърбява характера" на друг обект на световното наследство.

Решенията за превръщането на "Света София" и "Хора" отново в джамии се разглеждат като стъпки, насочени към укрепване на консервативната и религиозна подкрепа на управляващата партия на Ердоган в условията на икономически спад.

През 2020 г. Ердоган се присъедини към стотици поклонници за първата мюсюлманска молитва в "Света София" от 86 години насам, като загърби международните критики и призивите паметникът да бъде запазен като музей. До 350 000 души взеха участие в молитвите извън храма.