Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че християните ще могат да посещават "Света София" в Истанбул и в бъдеще, предаде БНР.

В изявление по случай наближаващия мюсюлмански празник Курбан байрам, Ердоган коментира продължаващите реакции във връзка с превръщането на "Света София" от музей в джамия след около 90 години.

"Вярвам, че няма смисъл да се спори при какви обстоятелства "Света София" е била превърната в музей. В петък ние я превърнахме обратно в джамия, така, както са ни я завещали нашите деди." - посочи той, но подчерта, че както мюсюлманите, така и християнският свят също ще може да я посещава.

Мюсюлманите се молят за първи път в "Света София" от 86 г.

Мюсюлманите се молят за първи път в "Света София" от 86 г.

Хиляди се очакват да се съберат пред "Света София"

"Вярвам, че всички са доволни от това, че този храм, който преди 567 г. е бил увенчан като джамия, сега, вместо музей, ще се ползва според предназначението си", каза Ердоган.

По думите на турския президент, предстои обновяване на интериора и външността на Света София.

"Към момента имаме да вършим различни дейности по обновяване на вътрешността на Света София и околностите й. Целта на всички тези дейности е да представим нашата "Света София" в обновен вид на цялото човечество, на първо място на мюсюлманския свят, а също и на християнския свят. Сигурен съм, че ще успеем, както досега сме успявали." - каза още Ердоган.

Реставрацията ще се извърши в тясно сътрудничество с ЮНЕСКО.

Припомняме, на 10 юли президентът на Турция обяви, че близо 1500-годишният храм отваря за мюсюлмански молитви след решение на турски съд, че превръщането на сградата в музей от основателя на съвременна Турция е незаконно.