Турция ще ограничи износа на широка гама продукти за Израел, сред които стомана и реактивно гориво, докато не бъде обявено прекратяване на огъня в Газа. Това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на турското министерство на търговията.

Турция осъди Израел за офанзивата в Газа, която стартира след нападението на палестинската въоръжена групировка Хамас на 7 октомври. Анкара призова за незабавно прекратяване на огъня, подкрепи стъпки за съдене на Израел за геноцид и изпрати хиляди тонове помощ за жителите на Газа. Въпреки реториката Анкара продължи да поддържа търговски отношения с Израел.

Турското министерство на търговията подчерта, че новите ограничения влизат в сила от вторник, 9 април. Мерките ще се прилагат за износа на продукти от 54 различни категории, включително желязо, мрамор, стомана, цимент, алуминий, тухли, торове, строително оборудване и продукти, авиационно гориво и др., поясняват от ведомството.

Това решение ще остане в сила, докато Израел, съгласно задълженията си, произтичащи от международното право, спешно обяви прекратяване на огъня в Газа и позволи безпрепятствения поток от достатъчно хуманитарна помощ в Ивицата Газа, се посочва в изявление на министерството.

Това е първата значителна мярка, предприета от Анкара срещу Израел от началото на конфликта в Близкия изток.

Според данните, публикувани от Асамблеята на турските износители (TIM), докато търговията с Израел е намаляла от 7 октомври насам, износът за Израел се е увеличавал всеки месец през 2024 г. досега. През март той е бил на стойност 423,2 милиона долара.

Израел отказа на Турция да доставя хуманитарна помощ в Газа по въздух

Израел отказа на Турция да доставя хуманитарна помощ в Газа по въздух

Анкара ще предприеме нови мерки срещу Израел