Турското външно министерство осъди антитурските санкции от Комисията по външни отношения към горната камара на американския Конгрес, съобщава ТАСС.

"Инициативите, подкрепени от двете камари на Конгреса и антитурските кръгове, са още един признак на неуважение към нашите суверенни решения относно националната ни сигурност", обяснява в изявление турското министерство. 

"Призоваваме Конгреса на САЩ да действа разумно и да заеме конструктивна позиция, за да не навреди на нашите общи цели, които бяха потвърдени отново на най-високи нива през последните седмици."

Комитетът за външни отношения на Сената на САЩ одобри в сряда пакет от санкции срещу Турция и нейния финансов сектор във връзка с военната операция на Анкара в североизточна Сирия и закупуването на руски противоракетни ракетни системи S-400.

Сега документът ще бъде представен за разглеждане и могат да се правят изменения в него. Подобен законопроект е одобрен от Камарата на представителите на САЩ в края на октомври.

Инициативата задължава президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи ограничения на участващите във военната операция в Сирия, по-специално срещу турския министър на националната отбрана Хулуси Акар.

Освен това, администрацията на Вашингтон, съгласно закона на CAATSA ("За противодействие на противниците на Америка чрез санкции"), трябва да въведе ограничения във връзка с покупката на С-400.

Комисия към Сената на САЩ одобри санкции срещу Турция за С-400 и Сирия

Комисия към Сената на САЩ одобри санкции срещу Турция за С-400 и Сирия

Комисията по външни отношения към горната камара на американския Конгрес прокара законопроект за защита