Турция остро порица посланика на САЩ в Анкара, след като американското посолство изрази загриженост във връзка с отстраняването на повече от 20 кмета заради предполагаеми връзки с кюрдските бунтовници, съобщава "Франс прес".

В изявление в неделя американското посолство в Анкара изрази безпокойство заради сблъсъците в югоизточната част на Турция между протестиращи и полиция, след като 28 кмета бяха отстранени от длъжност главно по подозрение, че са свързани с незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК).

Посолството призова за предсрочни местни избори, за да бъдат заместени отстранените кметове, които бяха избрани на изборите през 2014 г., "в съответствие с турското законодателство”.  

Изявлението „е неприемливо, особено за независими страни”, настоя вътрешният министър Сюлейман Сойлу, приписвайки коментарите на американския посланик Джон Бас.

Сойлу заяви, че „начинът, по който той (посланикът) говори, като той се опитваше да ни провокира... ни разтревожи”. Той изтъкна, че американската администрация трябвало да предупреди посланика.

„Това е, което очакваме, защото това не е правилният подход”, посочи той и допълни: „Това е тест за искреност. Това е неприемливо.”

Външният министър Мевлют Чавушоглу също изрази „безпокойствата” на Турция заради изявлението на американското посолство по време на телефонен разговор с държавния секретар Джон Кери във вторник, разкриха източници от външното министерство.

Говорейки в южния град Анталия, Чавушоглу остро разкритикува изявлението на посолството, посочвайки, че американският посланик не бил „управител” на Турция.

Никои от вас не са шефове на Турция”, каза той и допълни: „Вашите посланици не са управители в Турция. Те трябва да си вършат работата.”