Турция е освободила още един германски гражданин от затвора. Това обявиха властите в Берлин на фона на постепенното размразяване на двустранните отношения, подчертавайки обаче, че още седем души лежат в затвора по "политически причини", съобщава "Франс прес".

Без да посочва името на човека, германското външно министерство изтъкна, че може "да потвърди безусловното освобождаване на германски гражданин, който беше арестуван по политически причини в Турция".

Турция освободи германска журналистка

Турция освободи германска журналистка

Условието е да не напуска страната

Турция все още обаче държи седем германски граждани "по политически причини" от общо 50 германци зад решетките в страната.

Отношенията между Берлин и Анкара се обтегнаха изключително много, особено след неуспешния преврат през 2016 г. в Турция и последвалите репресии, които Германия и други западни страни разкритикуваха като прекомерни.

Германия, в която живее голямо турско малцинство, призоваваше след преврата за орязване на финансирането на ЕС, свързано с преговорите за членство на Турция, които на практика бяха прекратени.

Ердоган се опитва да подобри обтегнатите отношения с Европа

Ердоган се опитва да подобри обтегнатите отношения с Европа

Лидерите на Германия, Холандия и Белгия му били "стари приятели"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вчера изрази надежда за по-добри отношения с Германия и ЕС след размирната 2017 г.

Турция наскоро освободи след месеци в ареста германския поклонник Давид Брич и германската журналистка Мешале Толу.

Но германският журналист от турски произход Денис Юсел, който е кореспондент на германския вестник "Велт", остава зад решетките, като все още не е определена дата за неговия процес.