Турция отхвърли обвиненията на правителството на Сирия, че не изпълнява задълженията си, поети със споразумението за създаване на демилитаризирана зона около контролираната от бунтовниците провинция Идлиб, изтъквайки, че споразумението се изпълнява по план, съобщава "Ройтерс".

Споразумението, сключено през септември между Русия, най-могъщия съюзник на сирийския президент Башар Асад, и Турция, която подкрепя бунтовниците, предотврати голяма правителствена офанзива в северозападната сирийска провинция.

Сирия обвини Турция, че не изпълнява споразумението за Идлиб

Сирия обвини Турция, че не изпълнява споразумението за Идлиб

Разминаване с Русия, според която Анкара се придържа към сделката

Руският президент Владимир Путин заяви след четиристранната среща на върха за Сирия с Турция, Германия и Франция в Истанбул в събота, че Анкара е изпълнила задълженията си в Идлиб, който заедно със съседните райони е последната крепост на съпротивата срещу Асад.

Сирийският външен министър Уалид ал Муалем заяви снощи, че Турция няма желание да изпълни споразумението.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу отхвърли обвиненията на Сирия, изтъквайки, че споразумението продължава да се изпълнява по план. "Към момента няма проблеми при изпълнението на меморандума... Всичко върви по план", коментира турският първи дипломат по време на пресконференция в Истанбул.

Възможно е турски войски да влязат в Сирия без предупреждение

Възможно е турски войски да влязат в Сирия без предупреждение

Ердоган обещава да унищожи всички терористични групи на изток от река Ефрат

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Турция правела всичко възможно да изпълни трудните си задължения в Идлиб, но че "не всичко върви, както беше планирано". Русия не виждала заплаха, че споразумението ще се провали, добави той.

В събота лидерите на Русия, Турция, Германия и Франция подчертаха значението на трайното прекратяване на огъня в Сирия, допълвайки, че комисията за създаване на нова конституция трябва да се събере до края на годината.

Говорейки пред членове на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) турският президент Реджеп Ердоган днес също заяви, че Турция ще има по-активна международна роля в Идлиб след четиристранната среща.