Правителството на Сирия обвини Турция, че не е изпълнила задълженията си, поети в споразумението с Русия за създаване на демилитаризирана зона, свободна от екстремисти в северозападната сирийска провинция Идлиб, в разрез с руската гледна точка, че Анкара изпълнява споразумението, съобщава "Ройтерс".

Споразумението, сключено през септември между Русия, която е най-влиятелният съюзник на сирийския президент Башар Асад, и Турция, която подкрепя бунтовниците в Идлиб, предотврати голяма правителствена офанзива в контролираната от опозицията провинция.

Четиристранната среща за Сирия: Мирен изход под егидата на ООН
Обновена

Четиристранната среща за Сирия: Мирен изход под егидата на ООН

Макрон парира Путин……

Руският президент Владимир Путин заяви в събота, че Анкара изпълнява задълженията си в Идлиб.

Ала сирийският външен министър Уалид ал Муалем коментира, че Турция изглежда не искала да изпълни споразумението.

"Терористите все още съществуват с техните тежки оръжия в този регион и това е показател за нежеланието на Турция да изпълни задълженията си", подчерта Муалем, цитиран от държавната новинарска агенция САНА.

Сирийското правителство се зарече да отвоюва обратно "всеки сантиметър" от Сирия, включително провинция Идлиб.

Ердоган, Путин, Макрон и Мекрел обсъждат Сирия

Ердоган, Путин, Макрон и Мекрел обсъждат Сирия

Лидерите обсъждат възможности за трайно решение на конфликта

Споразумението между Русия и Турция създаде буферна зона, навлизаща на 15-20 км в територията на бунтовниците, която трябваше да бъде освободена от тежки оръжия и екстремисти до средата на октомври.

Основната екстремистка групировка в северозападната част на Сирия - "Тахрир ал Шам", даде съгласието си за споразумението между Русия и Турция, но без изрично да обещае, че ще се придържа към него.

Идлиб и съседни райони са последната крепост на бунтовниците и опозиционерите срещу Асад.

Турция създаде 12 военни позиции в северозападната част на Сирия съгласно предишно споразумение с Русия и Иран, другия важен съюзник на Асад.

ООН предупреди, че всяка голяма офанзива в района на Идлиб би предизвикала хуманитарна катастрофа. В областта живеят около 3 млн. души.