Турското министерство на отбраната отхвърли твърденията, че нейни танкове са нахлули на територията на Ирак.

„Появиха се медийни съобщения, че наши танкове са преминали от другата страна на границата. Тези данни не са верни", се посочва в изявление, публикувано на сайта на армията.

„Нашите танкове проведоха учение източно от Силопи от нашата страна на границата и близо до иракската граница", посочват още турските военни.

Информацията бе опровергана и от иракска страна, откъдето заявиха, че на тяхна територия няма турски военни.

Представител на ПКК също заяви, че няма информация за турски войски, които да се намират на иракска територия.

Ден по-рано Ройтерс съобщи, че турски танкове и бронирани машини са навлезли в Северен Ирак и са се отправили към кюрдски военен лагер.

Припомняме, миналата седмица в Северен Ирак нахлу батальон на турската армия, който започна преследването на кюрдските бойци. Удари по местни сепаратисти нанесоха и авиацията и артилерията на турската армия. Преди това от ПКК предупредиха, че турските сили за сигурност ще понесат „още по-голям удар", ако продължат със сухопътната си операция в северните части на Ирак.

През последните месеци бойците от ПКК значително се активизираха, като осъществиха серия от взривове в различни градове на Турция - преди всичко атаките бяха насочени срещу военни и полицейски патрули. В отговор на това правителствената войска непрекъснато провежда спецакции в районите, за които има данни, че са базирани активистите на ПКК.