Турция ще погледне в друга посока, ако САЩ не ѝ разрешат да закупи изтребители F-35. Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от турските медии.

Комисия към Сената на САЩ през миналата седмица прие проектозакон, с който се заделят 716 млрд. долара за отбрана за една година, включително мярка за предотвратяване на закупуването на самолетите от Турция, още повече влошавайки вече обтегнатите отношения между двете съюзнички в НАТО.

В Турция обсъждат закупуването на руски Су-57 вместо американските F-35

В Турция обсъждат закупуването на руски Су-57 вместо американските F-35

Това ще стане, ако САЩ блокират доставката на изтребителите F-35

Говорейки пред журналисти в самолета на връщане от посещение в Германия, Чавушоглу заяви, че все още не е имало никакъв натиск от страна на американската администрация за отмяна на сделката за закупуване на самолетите, добавяйки, че това не е сделка, от която Вашингтон би могъл да се оттегли, както си иска.

Отношенията между Анкара и Вашингтон се обтегнаха през последните месеци по редица въпроси, включително заради решението на президента Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ в Израел в спорния Йерусалим, както и заради американската политика в Сирия.

Турция провежда офанзива в северозападния сирийския регион Африн срещу сирийските кюрди от януари насам, като беше разгневена от подкрепата, която Вашингтон предостави на "Отрядите за защита на народа" на сирийските кюрди, които Анкара разглежда като терористична групировка и като свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция.

Турция се закани на САЩ, ако не й достави изтребители Ф-35

Турция се закани на САЩ, ако не й достави изтребители Ф-35

Вашингтон се сърди на Анкара за закупените от Москва С-400 и арестуван пастор

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че ще тласне операциите на Турция срещу "Отрядите за защита на народа" в източна посока към град Манбидж, където има позиционирани американски военнослужещи, рискувайки конфронтация между съюзниците.

Анкара и Вашингтон обаче достигнаха до разбирателство по отношение на Манбидж, съгласно което екстремистите ще напуснат района, посочи Чавушоглу, добавяйки, че график за плановете може да бъде определен по време на разговорите му с американския държавен секретар Майк Помпео през следващата седмица.

Миналата седмица турски и американски работни групи, които се срещнаха в Анкара, заявиха, че са очертали проект за сътрудничество за гарантиране на сигурността и стабилността в Манбидж.

Ако споразумението бъде финализирано, моделът може да се приложи и за други райони в Северна Сирия, допълни Чавушоглу.