Турция би предприела ответни мерки срещу САЩ, ако Вашингтон блокира доставката за Анкара на изтребители F-35, заяви външният министър на страната Мевлют Чавушоглу в интервю за телевизия CNN Turk, цитиран от РИА Новости.

Министърът съобщи, че следващата седмица ще отиде на визита в САЩ, където ще обсъдят този въпрос. По думите му, отмяната на продажбата на Ф-35 е неприемлива.

Русия доставя С-400 на Турция догодина

Русия доставя С-400 на Турция догодина

Променихме датата на доставка на системи С-400

В средата на април помощник секретаря на САЩ Уес Мичъл заяви, че покупката от Анкара на руски зенитни системи С-400 може да повлияят негативно на доставката за Турция на изтребители F-35. В отговор Турция подчерта, че не приема езика на санкциите по тези въпроси.

НАТО и САЩ предлагат на Анкара алтернатива на руската С-400

НАТО и САЩ предлагат на Анкара алтернатива на руската С-400

Това е национално решение на страните членки на НАТО

Освен това, в края на миналия месец се появи информация, че група американски сенатори иска да блокира доставката за Анкара на американски изтребители заради заключения в Турция американски пастор Ендрю Брансон.

Турция и Русия подписаха кредитно споразумение за доставка на С-400 в края на м.г.
От Вашингтон заявиха, че Анкара трябва да придобие зенитни ракетни комплекси, "съвместими със стандартите на НАТО". В отговор Реджеп Тайип Еродоган заяви, че Турция взима самостоятелно решенията си по тези въпроси.

В САЩ възстановяват Втори американски флот

В САЩ възстановяват Втори американски флот

Пентагонът засилва отбраната срещу Русия

Междувременно външният министър Чавушоглу обяви, че се очаква до края на годината да отпадне визовия режим с Русия.