Турция изпрати вербална нота в Германското външно министерство за оскърбително стихотворение по адрес на президента Реджеп Тайип Ердоган, което бе представено на 31 март по германската телевизия. За това съобщи на брифинг в Берлин официалният представител на министъра на ФРГ Щефан Зайберт, предаде ТАСС.

Турското посолство изпрати на външното им министерство вербална нота във връзка с предаване на телеканала ZDF Neo Magazin Royale. Това е формално искане от турска страна за наказателно преследване (на телевизионния водещ - предполага ТАСС) заради изказване, което е било направено в това предаване", заяви представител на кабинета на министъра.

Зайберт каза, че в последните години правителството на ФРГ не се срещало с подобен казус затова ще са "необходими няколко дни", за да анализират съдържанието на нотата. Заедно с това той припомни и германската конституция, която гарантира свободното изразяване на мнение.

Това е второто за последните седмици изражение на скандала, свързан с осветляването по германската телевизия на политиките на турския президент.

Първоначално от Анкара се възмутиха на сатиричната роля, показана на 17 март по друг германски канал - ARD. Затова във външното министерство на Турция бе извикан посланикът на Германия Мартин Ердман. Именно тази реакция на дипломатите в Турция провокира недоволството на германските медии, което доведе до сегашната ситуация.

Водещият Neo Magazin Royale Ян Бемерман заяви по време на предаването на 31 март, че политическата сатира, която е излъчена в предаването на колегите му преди две седмици, е разрешена от конституцията на ФРГ. "Само това, което сега ще бъде, е забранено", заяви той в ефир и след това прочете стихотворение, което бе оскърбление по адрес на Ердоган.

В тези пасажи бе демонстрирана отлична сатира. Бе изрязана видеороля, кято по-късно бе приложена в медиатеката на ZDF в интернет. Официалният представител на правителството заяви предната седмица, че канцлерът Ангела Меркел е нарекла репликата на Бемерман по адрес на Ердоган съзнателно оскърбление.

Бемерман се подозира за нарушение на 103-ти параграф на Наказателния кодекс на ФРГ "Оскърбление на органите и представители на чуждестранни държави", по който се предвижда глоба или затвор до 3 години, съобщи на 6 април представител на германския град Майнц.

Що се отнася до дейността на телевизията, то тя не е застрашена. Предаването Neo Magazin Royale ще продолжи по нашия телевизионен канал", - заяви представител на ZDF.