Турция постави под въпрос присъствието на силите на оглавяваната от САЩ коалиция във военновъздушната база "Инджирлик" в Южна Турция. Това обяви турски вицепремиер, като това отразява неудовлетвореността на Анкара от това, което тя разглежда като липса на подкрепа за нейните операции в Сирия, отбелязва "Ройтерс".

Вицепремиерът Вейси Кайнак е заявил пред турската телевизия "Хабер", че проблемът с базата "Инджирлик", използвана от НАТО и предвожданата от САЩ коалиция, бил в дневния ред на правителството.

Турция нахлу с бойни части в Сирия през август, за да прогони терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") от границата си и да попречи на сирийските кюрдски бойци да превземат изоставените от ДАЕШ територии. Турция постави под въпрос това, защо САЩ, които подкрепят някои кюрдски групировки, не са предоставили подкрепата си за нейната най-нова кампания около сирийския град Ал Баб.

Американски военен говорител изтъкна в сряда, че САЩ преговаряли с Турция относно бъдеща подкрепа около Ал Баб и че било вероятно да е налице "някаква постоянна подкрепа".