Турция изрази несъгласието си относно гласуване в спорния богат на петрол иракски град Киркук да бъде издигнато кюрдското знаме над правителствени сгради, предупреждавайки да не бъдат предприемани "едностранни стъпки", съобщава "Франс прес".

Провинциалните съветници в провинция Киркук гласуваха вчера да бъде издигнато кюрдското регионално знаме, ход, който е възможно да засили напрежението между Багдад и Анкара.

Иракските кюрди са близки с Анкара, но Турция изтъкна, че се противопоставя на издигането на знамето, защото не иска да насърчава каквато и да е промяна в устройството на Киркук, който също така е дом на тюркмените.

Киркук е в центъра на дългогодишен спор за северната територия, която кюрдските власти искат да бъде включена в техния автономен регион, ход, на който федералното правителство в Багдад се противопоставя.

"Ние не смятаме за правилно гласуването, проведено от областната администрация", коментира турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред турската телевизия TRT.

"На първо място, не би било правилно да се променя етническият състав на този регион", подчерта той, добавяйки, че "едностранните действия" няма да са от никаква полза.

По думите му, Турция подкрепя териториалната цялост на Ирак и Сирия.

Организацията на обединените нации (ООН) също предупреди, че решението за издигането на кюрдското знаме над крепостта в Киркук може да ескалира напрежението.

Киркук е дом на различни религиозни и етнически общности, някои от които - най-вече араби и тюркмени - не искат да видят провинцията под постоянен кюрдски контрол.