Турция призова германския посланик в своето външно министерство, съобщават от Берлин, цитирани от Ройтерс.

Списание "Шпигел" заяви, че Анкара остро отхвърля отправено миналата година германско парламентарно изявление, в което е обявено, че масовото убийство на арменците от османските сили през 1915 г. е геноцид.

Германското външно министерство заявява, че това е 17-и път, когато посланик Мартин Ердман е призоваван, подчертавайки момента, когато европейските сили разчитат на Турция да спомогне за задържането на миграционните потоци и да се справя с бойци на ИДИЛ на границите си с Ирак и Сирия.

Германия критикува масовите арести, извършени в Турция след неуспешния преврат миналата година срещу президента Тайип Ердоган и поиска освобождаването на около дузина германски или турско-германски граждани, арестувани през последните месеци.

Канцлерът Ангела Меркел, която се опитва да бъде преизбрана в неделя, призова присъединяването на Турция към ЕС да бъде отменено. Германия също така заявява, че ограничава продажбите на оръжие за Турция.

Габриел иска прекратяване на преговорите с Турция за членство в ЕС

Габриел иска прекратяване на преговорите с Турция за членство в ЕС

Турция в нейното положение никога няма да бъде приета в ЕС, заяви Габриел

Турция твърди, че Германия е пренебрегнала исканията на Анкара за екстрадиране на заподозрени, които смята, че са свързани с преврата и обвини Берлин в използването на нацистки тактики, като забранява митинги в защита на Ердоган на германска територия.

Турция, според която убийствата на християни арменци по време на Първата световна война не са геноцид, вече отзова посланика си в Германия, след като парламентът прие резолюцията миналата година.

Турция предупреди Германия да не налага оръжейно ембарго

Турция предупреди Германия да не налага оръжейно ембарго

Това предупреди турският министър за ЕС Омер Челик