Решението на Германия временно да спре всички големи оръжейни сделки с Турция отслабва борбата на Анкара срещу тероризма и прави Европа уязвима.

Това предупреди турският министър за ЕС Омер Челик пред журналисти, цитиран от Ройтерс.

Габриел иска прекратяване на преговорите с Турция за членство в ЕС

Габриел иска прекратяване на преговорите с Турция за членство в ЕС

Турция в нейното положение никога няма да бъде приета в ЕС, заяви Габриел

Челик говори в Лондон, след като вчера германският външен министър Зигмар Габриел обяви, че Берлин е блокирал временно всички големи оръжейни сделки заради влошаващата се ситуация с човешките права в Турция и заради влошаващите се отношения между двете държави.

"Германският външен министър трябва да формулира коментарите си сериозно. Тези оръжия са използвани в борбата срещу ПКК и ДАЕШ ("Ислямска държава")", предупреди Челик.

"Това решение ще отслаби борбата на Турция срещу тероризма и отслабването на турската борба би означавало да направи бъдещето на Европа по-уязвимо", изтъкна той.

Германия продала оръжия на Турция за €25 млн. през 2017-та

Германия продала оръжия на Турция за €25 млн. през 2017-та

99 оръжейни доставки за най-малко 25,36 милиона евро

Според него Германия не трябва да обвързва въпросите от областта на сигурността с политическите дискусии.

Вчера пред германската медия NDR канцлерът Ангела Меркел заяви, че е против призивите за налагане на оръжейно ембарго над Турция.

"Не трябва напълно да бъде спирана продажбата на оръжие за Турция", каза Меркел и добави, че германското външно министерство не трябва да налага допълнителни ограничения на пътуващите до Турция и каналите за диалог трябва да останат отворени.