Германското правителство е одобрило износ на оръжие за Турция на стойност най-малко 25 милиона евро от началото на 2017 г. Това става ясно от документ на икономическото министерство на Германия, цитиран от ДПА.

99 оръжейни доставки за най-малко 25,36 милиона евро са одобрени от германското правителство между януари и август, според отговор на министерството на молба на опозиционната Зелена партия.

В документа на ведомството не се посочва стойността на две от 99-те поръчки, което означава, че оръжейните доставки може да са за повече пари.

"Тези транзакции продължават както обикновено, така че Анкара повече не взема на сериозно заплахите на Берлин", каза "зеленият" депутат Йозкан Мутлу, който е отправил молбата до министерството.

Количеството доставено оръжие е значително по-малко в сравнение със същия период през 2016 г., когато са одобрени 158 доставки за 69,3 милиона евро, според документа.

Турция и Германия обтегнаха отношенията си след вълната от арести във връзка с неуспешния преврат в турската държава миналата година, която засегна и редица германски граждани.

"Федералното правителство трябва да подплати думите си с действия, за да защити германските граждани в Турция", призова Мутлу.