Турция продължава да блокира план за отбрана на НАТО за Полша и балтийските страни, въпреки сделката миналата година между президента на Турция и съюзническите лидери, заявиха трима съюзнически дипломати и френски служител по отбраната, цитирани от "Ройтерс".

Дипломати заявиха, че докато Анкара не одобри плана, военните началници на НАТО няма да могат да го приложат в действие.

Париж: НАТО има турски проблем

Париж: НАТО има турски проблем

Източникът обвини ВМС на Турция в тормоз над френски боен кораб, провеждал мисия на НАТО

Спорът, за първи път съобщен през ноември, е знак, че между Анкара, Париж и Вашингтон остават разногласия заради настъплението на Турция през миналата година в Северна Сирия и разногласията по-широката стратегия на НАТО не са разрешени

Турското правителство не отговори веднага за искане за коментар. Министрите на отбраната на НАТО трябва да проведат видеосреща по-късно в сряда и четвъртък.

"Турция отказва да приеме тези планове, освен ако не признаем PYD/PKK като терористична организация", заяви френски служител по отбраната, като се позовава на сирийски и турски кюрдски групировки, които Анкара счита за опасни бунтовници.

"Ние казваме "не". Трябва да проявяваме солидарност към източните съюзници и не е приемливо да се блокират тези планове ", заяви официалният представител.

Премиерът на Гърция в Израел: Турция е "заплаха за регионалния мир"

Премиерът на Гърция в Израел: Турция е "заплаха за регионалния мир"

Мицотакис осъди "агресивното поведение на Турция в Източното Средиземноморие"

На срещата на върха на НАТО през декември турският президент Реджеп Ердоган се съгласи с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и други съюзнически лидери да отпаднат подобни искания.

Турция започна настъплението си в Северна Сирия, след като през октомври САЩ изведоха 1000 военнослужещи от района. Съюзниците на Анкара в НАТО заявиха, че нахлуването подкопава битката срещу "Ислямска държава".

Планът за балтийските държави и Полша, изготвен по тяхно искане, след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., няма пряко отношение към стратегията на Турция в Сирия, но повдига въпроси относно сигурността на всички граници на НАТО.

Съгласно учредителния договор на Организацията на Северноатлантическия договор от 1949 г. атака срещу един съюзник е атака срещу всички и алиансът има военни стратегии за колективна отбрана на цялата си територия.

Турция блокира плана на НАТО за отбрана на Източна Европа от Русия

Турция блокира плана на НАТО за отбрана на Източна Европа от Русия

Одобрява го само при по-широка подкрепа за нейните интереси в региона