Зърнената сделка трябва да бъде продължена и реализирана с участието на Русия и Украйна под егидата на ООН.

Това заяви пред репортери на пресконференция в Анкара Йомер Челик, говорител на Партията на справедливостта и развитието, председателствана от турския президент Реджеп Ердоган.

"Ние не искаме конфликтна ситуация в Черно море. Декларираме, че този процес трябва да се проведе с участието на две държави Русия и Украйна под егидата на ООН, каза той за зърнената сделка. Западът очаква и двете страни да се върнат на масата за преговори. Преговорите трябва да се водят с посредничеството на ООН", подчерта Челик.

Според него само Турция настоява"за установяване на мир между Руската федерация и Украйна.

"Темите, свързани с размяната на затворници и зърнения коридор, излизат на преден план. Нашият президент продължава да изпълнява своите инициативи", добави Челик.

Ердоган: Зърнената сделка няма да бъде устойчива без Русия

Ердоган: Зърнената сделка няма да бъде устойчива без Русия

Турският президент увери, че продължават преговорите с Русия и Украйна

Припомняме, че по-рано тази седмица турският президент Реджеп Ердоган заяви, че всяка инициатива за съживяване на сделката за зърно в Черно море, която изолира Русия, вероятно няма да бъде устойчива. 

Русия е готова да изпрати безплатно зърно на по-бедните страни, ход, който Турция и Катар подкрепят, добави Ердоган. Въпреки това той все още вярва, че зърнената сделка ще бъде възстановена.

Турският президент също проведе разговори с японския премиер Фумио Кишида в кулоарите на срещата на върха на Г-20 относно усилията за съживяване на сделката. Това разкриха пред "Ройтерс" два източника, запознати с въпроса, без да дават повече подробности.

Ердоган иска срещи с лидери на Г-20 за зърнената сделка и условията на Русия?

Ердоган иска срещи с лидери на Г-20 за зърнената сделка и условията на Русия?

Турция призовава да се изпълнят някои от исканията на Москва

Русия се оттегли от сделката през юли, година след като тя се осъществяваше чрез посредничеството на ООН и Турция. Доводът на Русия за оттеглянето й бе, че собственият й износ на храни и торове е изправен пред препятствия и че недостатъчно украинско зърно отива към нуждаещите се страни.

Руският външен министър Сергей Лавров увери генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че страната му ще се върне към сделката само ако Западът изпълни задълженията си към Москва.