Турският парламент одобри присъединяването на Швеция към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), като по този начин Стокхолм се приближи до 32-рия член на Алианса.

Това съобщи АФП.

Решението, което се очаква да бъде окончателно одобрено от президента Реджеп Тайип Ердоган, бележи значителна промяна в отбранителната политика на Швеция и оставя Унгария като единствената оставаща членка на НАТО, която все още не е ратифицирала кандидатурата на Швеция.

Стокхолм поиска да се присъедини към НАТО след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Одобрението в Анкара беше постигнато след интензивни обсъждания, особено във връзка с опасенията на Турция относно позицията на Швеция по отношение на групировки, които Турция смята за сепаратистки, като Кюрдската работническа партия (ПКК).

Швеция твърди, че отговаря на критериите за членство в НАТО, и в отговор на това затегна законите срещу тероризма и отмени ограниченията за износ на оръжие за Турция.

Турция е готова да одобри кандидатурата на Швеция за НАТО

Турция е готова да одобри кандидатурата на Швеция за НАТО

Общото събрание на Турция трябва да гласува молбата на Швеция във Вторник

Ратификацията беше блокирана в унгарския парламент повече от година, като управляващите националисти на премиера Виктор Орбан заявиха, че няма заплаха за сигурността на Швеция и цитираха това, което те наричат неоснователни шведски твърдения, че са подкопали демокрацията в Унгария.

Правителството на Орбан, което поддържа топли връзки с Москва, многократно е обещавало, че няма да бъде последното, което ще ратифицира кандидатурата на скандинавската страна.