Турската армия започна мащабна сухоземна операция в пет региона в северен Ирак. В нея участват 22 батальона, съобщиха Генщаба на въоръжените сили на страната.

Операцията е в отговор на терористичните атаки на бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК) в провинция Хакяри, при която загинаха 24 турски военнослужещи, а други 18 бяха ранени.

Вчера сутринта в Северен Ирак нахлу батальон на турската армия, който започна преследването на кюрдските бойци. Удари по местни сепаратисти нанесоха и авиацията и артилерията на турската армия.

Късно снощи от ПКК предупредиха, че турските сили за сигурност ще понесат „още по-голям удар", ако продължат със сухопътната си операция в северните части на Ирак.

През последните месеци бойците от ПКК значително се активизираха, като осъществиха серия от взривове в различни градове на Турция - преди всичко атаките бяха насочени срещу военни и полицейски патрули. В отговор на това правителствената войска непрекъснато провежда спецакции в районите, за които има данни, че са базирани активистите на ПКК.