Турция увеличава усилията си за прекратяването на налагането на санкции срещу източния си съсед Иран по време на последния кръг преговори за ядрената безопасност със Западните сили, съобщи europe.bg

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу се срещна с върховния представител за външните отношения на ЕС Катрин Аштън в Брюксел днес и я информира за готовността Анкара да посредничи за постигане на сделка между Иран и Западните сили за размяна на уран.

„Стигнахме до решителния момент. Смятам, че за момента преговорите между Иран и членовете на Съвета за сигурност на ООН са замразени. Те могат да бъдат възобновени", допълни Давутоглу.

Аштън може да изиграе важна роля в подновяването на разговорите, според турски дипломати. Преговорите са прекратени, поради неразрешими разногласия между страните. В същото време стана ясно, че световните сили изготвят списък със санкции срещу Иран.

Очаква се Давутоглу да се срещне с американския държавен секретар Хилари Клинтън в четвъртък в Талин по време срещата на външните министри на страните от НАТО.