Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отхвърли критиката на френския президент Еманюел Макрон относно офанзивата на Турция в Сирия срещу "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди, като подчерта, че френският държавен глава подкрепял тероризма, съобщава "Ройтерс".

"Той вече е опекун на терористичната организация и постоянно ги приема в Елисейския дворец. Ако той казва, че негов съюзник е терористичната организация... действително няма какво повече да се каже", коментира турският първи дипломат пред журналисти в парламента.

Макрон отсече: Турция не може да очаква солидарност от НАТО след инвазията в Сирия

Макрон отсече: Турция не може да очаква солидарност от НАТО след инвазията в Сирия

Тонът към Анкара се втвърдява

Анкара смята "Отрядите за народна защита" за терористична организация и предприе офанзивата си срещу тях в Североизточна Сирия на 9 октомври.

Миналия месец Макрон се срещна с Джихане Ахмед, говорителка на доминираните от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС), от които "Отрядите за защита на народа" са голяма част, за да изрази солидарността на Франция с тях в борбата срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия.

По-рано днес Макрон отсече, че Турция не може да очаква солидарност от съюзниците от НАТО в същото време, когато предприема офанзивата си в Сирия като "свършен факт".

Чавушоглу добави: "Макрон не може да бъде лидер на Европа, показвайки подобно непостоянство. В момента има празнота в Европа, той се опитва да бъде нейният лидер."