Турция ще разположи повече войски в района на Идлиб в Сирия и ще отговори нападенията на правителствените сили там, дори когато Анкара продължава да обсъжда ситуацията с Москва, заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калин, цитиран от "Ройтерс".

Турска делегация се срещна с руските си колеги за втори ден преговори, без очевидно споразумение за Идлиб.

"Ще продължим разполагането и укрепването на войски в района, за да гарантираме безопасността на региона (Идлиб) и цивилните лица там", коментира Калин пред репортери в Анкара.

900 000 изселени от Северозападна Сирия от декември

900 000 изселени от Северозападна Сирия от декември

Тези данни са със 100 000 повече от предишните, съобщени от Организацията

Русия и Турция се договориха да продължат преговорите за ситуацията в Идлиб, заяви Калин на пресконференция, цитиран от ТАСС.

"Нашата основна линия (на политиката по отношение на Идлиб) е връщане към меморандума от Сочи. Беше решено да продължат преговорите", заяви представителqt на Ердоган, коментирайки двудневните разговори между руски и турски представители в Москва.

Калин коментира, че Анкара не обмисля възможността да "промени местоположението на съществуващите наблюдателни пунктове" на турските въоръжени сили.

Преговорите между Русия и Турция относно Идлиб все още не са дали резултати, които биха удовлетворили Турция, заяви представителят на Ердоган. "Първо преговори бяха проведени при нас, в Анкара, след това нашата делегация замина за Москва. В момента те не дадоха резултат, който да ни удовлетвори".

В същото време Калин подчертава, че Турция "не се интересува от влошаването на отношенията с Русия заради Идлиб".

Анкара "отхвърли документите и картите, предложени от (Русия по време на преговорите)".

Шойгу: САЩ безцеремонно разграбва богатството на сирийския народ

Шойгу: САЩ безцеремонно разграбва богатството на сирийския народ

Иска да се премахнат санкциите срещу Сирия за доставка на енергия