В контролираните от САЩ петролни находища в Сирия, безцеремонно се разграбва богатството на сирийския народ, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу по време на пресконференция, цитиран от РТ.

Той определя премахването на санкциите срещу страната, по-специално санкциите срещу забраната на доставките на енергия, един от важните аспекти за ситуацията в Сирия.

"От една страна, нефтените находища, които произвеждат нефт, се контролират от САЩ. Има неприкрито, безцеремонно разграбване на богатствата, които принадлежат на Сирия, на сирийския народ", коментира Шойгу.

ЕС разшири санкциите срещу Сирия

ЕС разшири санкциите срещу Сирия

За петрол, инвестиции и замразяване на активи на сирийската централна банка в ЕС

"От друга страна, транспортирането на петрол там е забранено. От трета страна, повечето от страдащите в Сирия се нуждаят от топлина, топла вода, електричество, което, както ние го разбираме е от въглеводороди, които е забранено да се доставят там, но те не могат и да бъдат извлечени навсякъде и не винаги", допълва Шойгу.

В края на 2019 г. сирийските власти обявиха, че се готвят да заведат дело срещу Съединените щати за грабеж на петролни ресурси.

Президентът на Сирия Башар Асад отбеляза в интервю, че САЩ винаги се стремят да подлагат други държави на грабежи, отнемайки им петрола и "политическите права".

Асад: Въпреки външния натиск, Сирия ще освободи провинциите Алепо и Идлиб

Асад: Въпреки външния натиск, Сирия ще освободи провинциите Алепо и Идлиб

"Прелюдия към пълно поражение на екстремистите, което ще настъпи рано или късно"