Турция е привикала посланика на Швеция, след като Стокхолм обвини Анкара, че легализира сексуалните отношения с деца. Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от „Франс прес”.  

Шведският външен министър Маргот Валстрьом написа в своя официален профил в „Туитър”, че „решението на Турция да позволи секс с деца под 15-годишна възраст трябва да бъде отменено” след спорното решение на турския конституционен съд.

Скандал е външен министър да публикува подобен туит, който се основава на лъжливи новини или спекулации”, коментира Чавушоглу по телевизията, добавяйки, че шведският посланик в Анкара е бил привикан във ведомството му.

Чавушоглу порица остро „неприемливия” туит, изтъквайки, че Валстрьом трябвало да действа „отговорно”.

Външен министър не трябва да лъже и не трябва да възприема подход, обвиняващ Турция”, отбеляза турският първи дипломат, добавяйки: „Да на критиката, но това е клевета, лъжа.”

Конституционният съд на Турция през юли отмени разпоредбата, наказваща като „сексуално насилие” всички сексуални актове с участието на деца под 15-годишна възраст в отговор на жалба, подадена от по-ниска съдебна инстанция.  

По думите на Чавушоглу, турското правителство било твърдо решено да се бори с малтретирането на деца и добавя, че правосъдното министерство в момента работело върху нови правила.

Турският вицепремиер Мехмет Шимшек отговори на Валстрьом: „Вие сте съвършено дезинформирани. Няма подобно глупаво нещо в Турция. Моля, изяснете си фактите.”