Руският посланик в Турция Алексей Ерхов е бил привикан в турското външно министерство заради влошаването на ситуацията в зоната за деескалация в Идлиб, пише вестник "Хюриет".

Според изданието турските власти са изразили пред руския дипломат безпокойство от зачестилата честота на атаките, включително в райони с голям брой цивилни. Турското външно министерство е подчертало, че това застрашава стабилността и сигурността в региона.

Русия и Турция не се разбраха за Идлиб

Русия и Турция не се разбраха за Идлиб

Преговорите между турски и руски военни по ситуацията в сирийската провинция Идлиб не доведоха

Руското посолство все още не е потвърдило официално привикването на ръководителя на руската дипломатическа мисия. На свой ред източник на руската официална агенция РИА "Новости" в турското външно министерство е разкрил, че такава среща се е състояла.

Турското министерство на отбраната държи сирийската армия отговорна за смъртта на петима цивилни в неделя при обстрел на болница в неконтролирана от Дамаск територия в Идлиб, както и за нападение на жилищен район и паркирани камиони, при които се твърди, че са ранени седем души.

ООН: Въздушните удари на Сирия и Русия в Идлиб са военни престъпления

ООН: Въздушните удари на Сирия и Русия в Идлиб са военни престъпления

Обвиняват във военни престъпления и джихадистите от "Хаят Тахрир ал Шам"

Въоръженият конфликт в Сирия продължава вече десет години. В края на 2017 г. беше обявена победа над терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"). В отделни райони продължават операциите за прочистване на противниците на режима на Башар Асад, като в северната част на страната действат няколко антиправителствени протурски групировки.

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в Идлиб на 5 март 2020 г. Те потвърдиха, че се придържат към формата "Астана" и се договориха за съвместни патрули.

Военните операции застрашават 110 000 души в Идлиб

Военните операции застрашават 110 000 души в Идлиб

За това предупреди Сирийската мрежа за правата на човека