Сирийските и руските самолети са извършили кръвопролитни въздушни удари, представляващи военни престъпления, по училища, болници и пазари в провинция Идлиб. Това обявиха разследващи от ООН в доклад, в който също така се осъждат и нападенията на джихадистите, съобщава "Ройтерс".

Разследващите подчертават, че "безразборното бомбардиране" от проправителствените сили преди примирието през март, договорено с Турция, е отнело живота на стотици хора и е принудило близо 1 млн. цивилни да бягат, което може да представлява престъпление срещу човечеството.

Анкетната комисия на ООН за Сирия обвини също така джихадистката групировка "Хаят Тахрир ал Шам", която контролира част от Северозападна Сирия, в стрелба с артилерия в цивилни райони "без никаква очевидна легитимна военна цел".

14 400 изтезавани до смърт в Сирия

14 400 изтезавани до смърт в Сирия

Преди Международния ден в подкрепа на жертвите на изтезания е подготвен специален доклад

Бойци от "Хаят Тахрир ал Шам", която преди беше известна като Фронт "Ал Нусра", са измъчвали и екзекутирали задържани, се добавя в доклада на ООН.

"Това, което е ясно от военната кампания, е, че проправителствените сили и определените от ООН за терористи грубо са нарушили законите на войната и правата на сирийските цивилни", изтъква Пауло Пинейро, който е председател на Анкетната комисия на ООН.

Докладът, обхващащ времето между ноември 2019 г. до юни 2020 г., се основава на данни от прелитания над района и показания на свидетели.

Той разглежда 52 "емблематични атаки" в Северозападна Сирия, включително 47, приписани на подкрепяното от Русия сирийско правителство.

Иран, Русия и Турция работят заедно за успокояване на напрежението в Сирия

Иран, Русия и Турция работят заедно за успокояване на напрежението в Сирия

Решени са да засилят тристранната координация

Руските военни самолети са били замесени единствено в кръвопролитен удар на 5 март в птицеферма край Марат Мисрин, която е приютявала разселени хора и в три удара до болница, повредена в контролирания от бунтовниците град Ариха на 29 януари, се допълва в доклада. Русия отрича участие във второто нападение.

Идлиб е провинция, в която действат смесица от ислямистки екстремистки и опозиционни групировки, много от които са избягали от други части на Сирия, след като сирийският президент Башар Асад, с подкрепата на Русия, отвоюва обратно територии от тях.

"Комисията има разумни основания да смята, че проправителствените сили са извършили военните престъпления за умишлено нападение на медицински персонал и съоръжения чрез извършването на въздушни удари", се подчертава в доклада.

Първа жертва на руски бомбардировки в Сирия от март

Първа жертва на руски бомбардировки в Сирия от март

Руски бойни самолети са извършили 15 атаки тази сутрин

Карен Конинг АбуЗайд, член на комисията, посочва: "Жени, мъже и деца, които интервюирахме, са се изправяли пред зловещия избор да бъдат бомбардирани или да бягат по-дълбоко в контролирани от "Хаят Тахрир ал Шам" райони, където има тежки злоупотреби с правата на човека... Действията на членове на "Хаят Тахрир ал Шам" представляват военни престъпления."