Иран, Русия и Турция, които подкрепят противникови страни във войната в Сирия, се договориха да координират усилията си за намаляване на напрежението в страната, където конфликтът навлезе в десетата си година, съобщава "Франс прес".

Трите страни "повториха своята решимост да засилят тристранната координация", се казва в съвместното изявление, публикувано в края на видеоконференцията между техните ръководители.

Декларацията също така "подчерта категоричния им ангажимент към суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост" на Сирия.

Сирия отказва да се подчини на условията на САЩ

Сирия отказва да се подчини на условията на САЩ

Целта им била да подкопаят подкрепата за президента Башар Асад

Преговорите бяха първите от септември насам в така наречения формат "Астана", преговори между трите основни чуждестранни сили в конфликта в Сирия.

Иран и Русия са лоялни поддръжници на президента Башар Асад, докато Турция призовава за свалянето на режима му и подкрепи опозиционни въоръжени групировки.

Видеоконференцията се проведе в момент, когато отношенията между Русия и Турция са напрегнати не само заради Сирия, но и заради Либия, друг военен театър, в който Москва и Анкара подкрепят противникови бойци.

Ала иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф, чиято страна председателстваше онлайн срещата, определи разговорите като "конструктивни".

Американски разузнавателен самолет следи руска база в Сирия

Американски разузнавателен самолет следи руска база в Сирия

Наблюдаван е Тартус

Трите страни са се "договорили да продължат координацията... съсредоточавайки се върху намаляването на напрежението, политическия процес и хуманитарната помощ", написа Зариф в профила си в "Туитър".

Президентът на Иран Хасан Рохани е казал по време на видеоконференцията, че "Ислямската република смята, че единственото решение на сирийската криза е политическо, а не военно".

"Продължаваме да подкрепяме междусирийския диалог и подчертаваме решимостта си да се борим с тероризма на ДАЕШ ("Ислямска държава"), "Ал Кайда" и други свързани с тях групировки", отбеляза иранският държавен глава.

"Подчертавам, че борбата срещу тероризма ще продължи, докато не бъде напълно изкоренен в Сирия и региона като цяло", настоя Рохани.

Путин изрази подобни опасения.

"Хизбула": US санкциите заплашват с глад Сирия и Ливан

"Хизбула": US санкциите заплашват с глад Сирия и Ливан

След новите мерки на САЩ

Той каза, че целта на видеоконференцията била да се анализира ситуацията и да се постигне разбирателство за стъпки, "за да се гарантира дългосрочната нормализация в Сирия".

"Преди всичко това е въпрос на продължаване на борбата срещу международния тероризъм", изтъкна руският държавен глава.

"Най-напрегнатата ситуация все още се наблюдава в териториите извън контрола на сирийската армия, особено в зоната за деескалация в Идлиб и в Североизточна Сирия", допълни Путин.

"Необходимо е активно да помагаме за развитието на приобщаващ междусирийски диалог", каза още руският държавен глава.

Идлиб се контролира от джихадистки и бунтовнически групировки, като някои от тях са подкрепяни от Турция, която разположи сили в няколко военни поста в сирийската провинция като част от споразумението през 2018 г. с Русия.

Путин също така заклейми като "нелегитимни" новите американски санкции срещу Сирия. Той подчерта "отрицателното въздействие на санкциите, наложени срещу Сирия, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН".

Законът в САЩ, който влезе в сила в средата на юни, наказва съгласно американското законодателство всяка компания, която работи с Асад.

САЩ удариха Асад и съпругата му Асма с най-тежките санкции досега

САЩ удариха Асад и съпругата му Асма с най-тежките санкции досега

Асад бил архитект на страданието на сирийския народ

Санкциите на САЩ бламираха усилията за възстановяване на опустошената от войната страна.

"Въпреки призива на генералния секретар на ООН за смекчаване на натиска на санкциите при условията на пандемия, Вашингтон като Брюксел реши да удължи санкциите срещу Сирия", коментира Путин по време на конференцията.

"Освен това бяха приети нови санкции, които вероятно са насочени към икономическото задушаване на Сирия", допълни руският президент. 

От своя страна Ердоган е посочил, че "основните приоритети на Турция са да запази политическото единство и териториалната цялост на Сирия, да възстанови мира там и да намери трайно политическо решение на конфликта".

"Ще продължим да правим всичко възможно, за да възстановим мира и сигурността в съседната си Сирия възможно най-скоро", уверил турският президент.

След като изнесоха встъпителните си изявления, тримата президенти трябваше да обсъдят Сирия насаме.

Освен Идлиб Турция също така контролира участък от територията по протежение на границата си в съседната провинция Алепо след серия от военни офанзиви от 2016 г. насам

В конфликта в Сирия са загинали повече от 380 000 души, а милиони са прогонени от домовете си.