Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че 39-те новоналожени санкции срещу Сирия удрят президента на страната Башар Асад и съпругата му Асма, наред с други.

"Днес Министерството на финансите и Държавният департамент публикуват 39 санкции като начало на продължителна кампания за икономически и политически натиск за отказ на приходи и подкрепа за режима на Асад, които той използва за водене на война и извършване на масови зверства срещу сирийския народ", подчерта Помпео, цитиран от световните осведомителни агенции.

Той допълни: "Санкционираме архитекта на това страдание Башар ал Асад и съпругата му Асма ал Асад."

Асад - офис момчето на Путин

Асад - офис момчето на Путин

В Сирия на Асад всеки се опитва да дръпне завивката към себе си. Руснаците искат да прелистят страницата на войната, за иранците присъствието им е въпрос на оцеляване

Американският първи дипломат допълни, че САЩ ще продължат да обявяват нови санкции срещу Сирия през следващите седмици и месеци, удряйки още лица и компании, които подкрепят сирийския президент.

"Ще продължим тази кампания през следващите седмици и месеци да удряме лица и фирми, които подкрепят режима на Асад и възпрепятстват мирно, политическо разрешаване на конфликта, както се изисква от Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН", изтъкна Помпео и предупреди: "Предвиждаме още много санкции."

В началото на май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че подновява американските санкции срещу Сирия заради продължаващия конфликт в близкоизточната страна.

По това време американският държавен глава призова сирийското правителство да прекрати войната в страната и осъди Русия и Иран за подкрепата за Асад.

Amnesty: Русия и Асад целенасочено бомбардират училища и болници

Amnesty: Русия и Асад целенасочено бомбардират училища и болници

Свидетелски показания, видеоматериали, снимки...