Турция обяви, че замразява сделката за закупуването на 10 хеликоптера от Италия заради изявленията на италианския премиер Марио Драги, който нарече турския президент Реджеп Таип Ердоган "диктатор", съобщи Нова телевизия.

В публикация на италианския вестник "Република" се посочва, че става въпрос за доставка на десет хеликоптера AW169, производство на италианския държавен консорциум Leonardo. Сделката, на стойност близо 70 милиона евро, е договорена през март. Тя е с опция за допълнителни доставки на обща стойност от 150 милиона евро.

Съобщава се, че са били отправени предупредителни послания и към две частни компании, и към енергийния концерн Ansaldo Energia, притежаващ дял от 40% в компания, която преговаря за покупката на електроцентрала край Истанбул.

Стокообменът между Турция и Италия надхвърля 17 милиарда евро годишно.

В четвъртък Марио Драги обвини Ердоган, че е унизил председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещението й в Турция заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Тогава Ердоган и Мишел седнаха на двете приготвени кресла, а за нея остана място на съседния диван. Това доведе до размяна на обвинения между ЕС и Турция за това кой е отговорен за протоколния гаф.

Евродепутати искат отговори заради "дивангейт" на Турция

Евродепутати искат отговори заради "дивангейт" на Турция

Отговорите трябва да дават Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел