Европейската комисия отново призова страните-членки на ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция, предаде БНР.

Досега 6 страни-членки, сред които е и България, не са го направили.

ЕС подписа конвенцията през 2017 г. и ратифицирането на документа остава водеща цел за Комисията, заяви говорителят на ЕК Ерик Мамер. Той допълни, че насилието над жените е неприемливо и има нужда от законодателство в тяхна защита.

Мамер отговори на журналистически въпрос в контекста на скандала около посещението на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в Турция на 6 април. Тогава председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и президентът Реджеп Ердоган седнаха в кресла един до друг, докато председателката на ЕК трябваше да седне отстрани на диван.

Евродепутати искат отговори заради "дивангейт" на Турция

Евродепутати искат отговори заради "дивангейт" на Турция

Отговорите трябва да дават Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел

Въпреки равнопоставеността на Мишел и Фон дер Лайен до стола на Ердоган беше поставен само един стол, на който Мишел седна, а Фон дер Лайен закратко остана изумена права, след което беше поканена да седне на диван срещу турския министър на външните работи.

Мнозина видяха в постъпката на Ердоган послание, свързано с отношението към жените.

Турция категорично отхвърли обвиненията.

От своя страна турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че разпределението на местата по време на посещението на ръководителите на Евросъюза в Анкара е в съответствие с изискванията на протокола на Брюксел.

"Местата за сядане бяха разпределени в съответствие с изискванията на Европейския съюз, точка по въпроса. Не бихме заявили това изрично, ако нямаше обвинение срещу нас, но видяхме, че това се коментира на най-високо ниво, сякаш е направено от Турция." - посочи Чавушоглу.

Той даде да се разбере, че Турция е държава с отдавнашни дипломатически традиции и че далеч не за първи път посреща високопоставени гости. Виновни за конфузната ситуация са европейците, заяви турският първи дипломат.

"Нямаше да коментирам, ако не бяха обвиненията срещу Турция, дори от най-високо ниво, че едва ли не сме го направили нарочно. Не искаме да бъдем въвлечени във вътрешни спорове в Европейския съюз. Служителите на протоколите се срещнаха предварително. И ние просто изпълнихме техните предложения и искания." - добави той.

По-рано Шарл Мишел написа във Фейсбук, че от турска страна има "протоколен гаф".

Малко преди изявлението на Чавушоглу, след почти цял ден пълно мълчание, Шарл Мишел се защити във Фейсбук от обвиненията, че е избързал да седне до Ердоган и не е бил солидарен с Фон дер Лайен.

Мишел написа, че заедно са решили да не разпалват дипломатически скандал.

Фон дер Лайен и Шарл Мишел притиснаха Ердоган за правата на човека

Фон дер Лайен и Шарл Мишел притиснаха Ердоган за правата на човека

Това е първата среща на евролидерите с Реджеп Ердоган от година