Турският премиер Реджеп Ердоган изрази своята идея за превръщането на страната в президентска република, като изтъкна предимствата й пред тези на парламентарната.

Съгласно Конституцията на Турция в момента страната се характеризира със смесен тип управление, като се съчетават елементи на двете форми на управление, съобщава РИА Новости.

„Въпросът за прехода към президентска република, по подобие на САЩ, ние можем да разглеждаме едва след парламентарните избори през 2011 г.", заяви Ердоган и допълни, че идеята може да се отрази на предизборната кампания на неговата партия - Партия за справедливост и развитие.

Според него президентският тип управление е по-ефективен от парламентарния.

Представители на турския политически елит коментираха, че налагането на нов тип управление трябва да бъде съпроводено от изготвянето на нова Конституция.

От агенцията припомнят, че през март правителството на Ердоган подготви и внесе в парламента пакет от поправки на основния закон, в които обаче не беше засегната темата за промяна на формата на управление на Турция.

При встъпването си в длъжност през 2003 г. Ердоган не скри позитивното си отношение към тази идея, а споровете за формата на управление на Турция продължават от 1980 г.

Според източници от обкръжението на Ердоган, процесът на смяна на политическата форма в страната ще премине през четири етапа. На първия етап управляващата партия е длъжна да спечели парламентарните избори през 2011 г., да събере необходимото болшинство в парламента. Следващите действия трябва да са насочени към промяната на Конституцията на страната.

Предвижда се и провеждането на референдум ако не бъде получено одобрението в парламента.

В случай, че бъде приета идеята за промяна в политическата форма на управление, през 2012 г. ще бъдат проведени първите избори за държавен глава в рамките на новата конституционна система.