До две години в Катар ще има турска военна база. Съоръжението вече се строи, то ще бъде първата военна база на Турция в региона. Това съобщи турският министър на отбраната Исмет Йълмаз, който присъства на изложение за отбрана и сигурност в Доха, предаде Интерфакс, позовавайки се на ливанския The Daily Star.

"Споразумението за нейното построяване е било одобрено от турския парламент". Базата е част от по-голям договор за отбрана, който бе подписан в края на 2014 г. между Доха и Анкара.

"Ние искаме сътрудничество във военната подготовка и учения", каза Йълмаз. Споразумението в частност планира разполагане на турски военни сили в Катар. То е за взаимно разгръщане на военни - в Турция вече има катарски военни и техни самолети.

В Катар се намира голямата американска военновъздушна база "Ал-Удейд", седалище на командването на американските въоръжени сили в Близкия Изток Centcom. Тази база, в която служат около 10 хил. души, се използва от американски самолети при бомбардировките срещу ИД.

Двете страни са членове на международната коалиция, водена от САЩ, която извършва въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.