Турция цели да развие добри отношения със Сирия и Ирак. Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от „Ройтерс”. Той подчерта, че и двете държави се нуждаят от стабилност, за да може усилията им в борбата с тероризма да постигнат успех.

Турция отдавна е от най-върлите противници на сирийския президент Башар Асад, твърдейки, че само неговото оттегляне може да стабилизира Сирия. Това постави страната в противоречие със съюзника на Асад – Русия и я отдалечи от водената от САЩ коалиция, която е по-фокусирана върху борбата срещу „Ислямска държава”.

От встъпването си в длъжност през май, Йълдъръм неколкократно заяви, че Турция има нужда да „увеличи приятелите си и да намали враговете си” – мълчаливо съгласие, че политиките в миналото са оставили Анкара в изолация.

„Това е нашата най-голяма и безвъзвратна цел: развиване на добри отношения със Сирия и Ирак и всички наши съседи около Средиземно и Черно море”, заяви турският премиер.

„Нормализирахме отношенията с Русия и Израел. Сигурен съм, че ще нормализираме и отношенията със Сирия. За да успее борбата с тероризма, е нужно стабилността да се върне в Сирия и Ирак”, категоричен е Бинали Йълдъръм.

Терористичната групировка „Ислямска държава” е установила мрежа и в Турция, която е обвинявана за серията самоубийствени атентати, някои от които насочени към чуждестранни туристи.

В момента няма промяна на политиката на Турция относно Сирия. Турция не иска да има проблеми с никоя държава в региона и подчертава важността за слагане на край на тероризма, както и участие в близко сътрудничество за регионалната стабилност”, заяви официален представител след изказванията на Йълдъръм. Разбира се, че Турция иска да нормализира отношенията със Сирия, но няма промяна на политиката на Турция по отношение на Сирия с Асад, допълни той.