Турският парламент тази седмица ще гласува за удължаване на въведеното извънредно положение за още три месеца. Това обяви премиерът на страната Бинали Йълдъръм, цитиран от "Хюриет".

"Нашият парламент ще обсъди и гласува за удължаването на извънредното положение тази седмица", заяви Йълдъръм пред парламентарната си група.

Турция обяви извънредно положение на 20 юли 2016 г., след смъртоносния и неуспешен опит за преврат. Анкара смята, че той е организиран от движението на намиращия се в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.

Парламентът ще гласува за трети път за удължаване извънредното положение.

Нападение в нощен клуб в Истанбул, 39 загинали и десетки ранени
Обновена

Нападение в нощен клуб в Истанбул, 39 загинали и десетки ранени

Издирва се един нападател

Бинали Йълдъръм призова гражданите да бъдат внимателни в социалните мрежи.

"Искам гражданите и младежите да не споделят постове, които могат да представляват престъпление и трябва да бъдат предпазливи да не са инструмент на терористични организации", подчерта турският премиер.

Той също заяви, че очаква новата администрация в САЩ да спре да доставя оръжие за сирийската кюрдска милиция YPG. Йълдъръм посочи, цитиран от "Ройтерс", че администрацията на президента Барак Обама е била отговорна за доставки на такова оръжие.

"САЩ не трябва да позволява стратегическото партньорство с Турция да бъде засенчено от терористична организация", заяви Бинали Йълдъръм пред депутати от управляващата партия в парламента.

Анкара бе разгневена от подкрепата на Вашингрон за сирийската кюрдска милиция, която се очертава като ключов партньор за САЩ в борбата с "Ислямска държава" в Сирия.