Турската армия е ударила позиции на терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”) и Кюрдската партия „Демократичен съюз” в Сирия. Това съобщава Анадолската агенция.

Ударите са извършени в понеделник.

По информация от военни източници в региона, армията обстреляла с артилерия позиции на ДАЕШ в Джераблус, както и позиции на Кюрдската партия „Демократичен съюз” (PYD) северно от Манбидж. Кюрдската партия е сирийски филиал на Кюрдската работническа партия (ПКК).

И двата района се намират близо до сирийско-турската граница.

По-късно телевизия NTV съобщи, позовавайки се на информация от армията, че турската армия е обстреляла позиции на „Ислямска държава” в Северна Сирия днес, след като два снаряда от Сирия са ударили турски граничен град.

Армията е стреляла 40 пъти по четири позиции на „Ислямска държава”.

Двата снаряда, които са ударили град Каркамиш, не са взели жертви.

Припомняме, че вчера външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу категорично заяви, че граничният район със Сирия трябва да бъде изчистен напълно от терористите от „Ислямска държава”. Той подчерта, че Анкара подкрепя всички операции в борбата срещу групировката.

Ударите на турската армия по позициите на терористите и кюрдските бойци идват два дни след атентата в Газиантеп, окървавил кюрдска сватба. При терористичния акт загинаха 54 души, 29 от които деца. По информация от турските власти атентатът е извършен от момче на възраст между 12 и 14 години.