Турция нанесе в сряда нови удари срещу кюрдски цели в Ирак. Анкара  предупреди за още по-интензивни въздушни нападения, след като заключи, че екстремистите, организирали нападение в Анкара през уикенда, са дошли от Сирия, съобщава АФП.

Турция свика среща за национална сигурност с участието на висши ръководители на отбраната и разузнаването, за да подготви отговора си на нападението в неделя срещу правителствения квартал на столицата.

Полицията застреля един от нападателите, докато другият загина при очевидно самоубийствен взрив пред вътрешното министерство на Турция, при който бяха ранени двама служители по сигурността.

Клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), включена в списъка на терористична група от Турция и нейните западни съюзници, пое отговорност за първия бомбен атентат в Анкара от 2016 г. насам.

"Стана ясно, че двамата терористи са дошли от Сирия и са били обучени там, каза външният министър Хакан Фидан в телевизионни коментари. Отсега нататък цялата инфраструктура, големи съоръжения и енергийни съоръжения, принадлежащи на (въоръжени кюрдски групи) в Ирак и Сирия, са законни цели за нашите сили за сигурност", добави Фидан. Препоръчвам на трети страни да стоят далеч от тези съоръжения."

Турция извърши въздушни нападения срещу тиловите бази на ПКК в северните планини на Ирак часове след атаката в неделя.

Министерството на отбраната съобщи, че е организирало ново нападение в сряда, което е "неутрализирало голям брой терористи" в пет района на Ирак.

Министърът на отбраната на Ирак Табет ал-Абаси се очаква в Анкара в четвъртък за разговори с колегата му Яшар Гюлер.

Турция удари бази на ПКК в Северен Ирак

Турция удари бази на ПКК в Северен Ирак

Анкара отговори на терористичното нападение

Коментарите на Фидан показват, че Турция може да засили ударите с безпилотни самолети и артилерия отвъд тези, които редовно организира както в Сирия, така и в Ирак през последното десетилетие.

Турските медии съобщиха в сряда, че разузнаването е провело операция в Сирия, при която е убит един от предполагаемите организатори на бомбения атентат в Истанбул, който отне шест жертви през ноември миналата година.