Турското министерство на отбраната заяви, че изтребители са извършили нападения срещу предполагаеми цели на кюрдските бунтовници в Северен Ирак тази нощ след самоубийствения атентат срещу правителствена сграда в турската столица Анкара.

Това обобщи АФП.

В изявление на министерството се казва, че около 20 цели на Кюрдската работническа партия (ПКК) са били "унищожени" при въздушната операция, включително пещери, убежища и складове.

По-рано атентатор самоубиец взриви взривно устройство близо до входа на министерството на вътрешните работи, ранявайки двама полицаи. Втори нападател е бил убит при престрелка с полицията в неделя, заяви вътрешният министър.

Информационна агенция, близка до ПКК, заяви, че групировката е поела отговорност за самоубийствения атентат.

Атаката се случи часове преди турският парламент да започне да заседава отново след тримесечната си лятна ваканция с обръщение на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Двама полицаи са леко ранени при бомбения атентат близо до входа на министерството на вътрешните работи, съобщи министърът Али Йерликая в социалната мрежа Х, известна преди като Туитър. Нападателите, които са пристигнали на мястото в лек автомобил, са извършили нападението, каза той.

"Нашите героични полицейски служители, чрез интуицията си, се противопоставиха на терористите, веднага щом слязоха от превозното средство", каза по-късно Йерликая пред репортери. "Единият от тях се самовзривил, а другият бил прострелян в главата, преди да има възможност да се самовзриви."

"Нашата борба срещу тероризма, техните колаборационисти, наркодилърите, бандите и организациите на организираната престъпност ще продължи решително", каза той.

Ердоган: Терористите няма да разклатят стабилността на Турция

Ердоган: Терористите няма да разклатят стабилността на Турция

Позиция на президента

Министърът на вътрешните работи не каза кой стои зад атаката. Информационна агенция, близка до забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), съобщи в неделя вечерта, че групировката е поела отговорност за взрива.

Левите екстремисти и групировката Ислямска държава също са извършвали смъртоносни нападения в цяла Турция в миналото.

Ердоган произнесе речта си в парламента, както беше планирано, и нарече нападението "последната съпротива на тероризма".

"Негодниците, които атакуваха мира и сигурността на гражданите, не успяха да постигнат целите си и никога няма да го направят", каза Ердоган.

Двама полицаи са ранени при самоубийствен атентат в Анкара
Обновена

Двама полицаи са ранени при самоубийствен атентат в Анкара

Днес се открива новата парламентарна сесия

Президентът повтори целта на правителството си да създаде 30-километрова (20 мили) зона за сигурност по границата на Турция със Сирия, за да осигури южната си граница от нападения.

Турция предприе няколко нахлувания дори и в Северна Сирия от 2016 г.насам, за да прогони групировката Ислямска държава и кюрдска милиция. Анкара дори контролира части от Северна Сирия.