Турция увери, че взема всички необходими мерки за сигурност в рамките на своите механизми за сътрудничество по отношение на борбата с тероризма.

Изявлението на външното министерство идва в отговор на вчерашния призив на Израел към своите граждани да не пътуват до Турция поради риск да станат обект на нападение от страна на ирански терористи.

Факт е, че Турция е сигурна страна и продължава да се бори срещу тероризма по най-ефективния начин чрез вътрешни и трансгранични операции. Успешните резултати в борбата с тероризма се виждат ясно", отбелязват от ведомството.

Вчера Израел повиши предупрежденията за пътуване в Истанбул до най-високото ниво заради заплахата от Иран за убийство или отвличане на израелци, които почиват в Турция.

Израел пак предупреди гражданите си да не пътуват до Турция заради ирански терористи

Израел пак предупреди гражданите си да не пътуват до Турция заради ирански терористи

Заканва се на Техеран да не вреди на израелци

Израелският външен министър Яир Лапид заяви, че "огромните усилия" на израелските сили за сигурност са спасили живота на няколко израелци през последните седмици и благодари на турското правителство за неговия принос, без обаче да разкрива повече подробности.

Техеран обвини Израел за убийството на полковника от Революционната гвардия Хасан Саяд Ходай, който беше застрелян на 22 май зад волана на колата си от двама души на мотоциклет, и се зарече да отмъсти.

От своя страна, Израел обвини Ходай в заговор за атаки срещу гражданите си по целия свят.

Съветът за национална сигурност на Израел предупреди, че Техеран може да се стреми да навреди на израелците в Турция, която определи като "държава с висок риск".

Турция е популярна туристическа дестинация за гражданите на Израел и двете страни са в процес на възстановяване на връзките си след повече от десетилетие на обтегнати отношения.

Израелските служби разкрили атентати срещу евреи в  Истанбул

Израелските служби разкрили атентати срещу евреи в Истанбул

Турската полиция е извършила арест