Израел повиши предупрежденията за пътуване в Истанбул до най-високото ниво заради заплахата от Иран за убийство или отвличане на израелци, които почиват в Турция.

Препоръка не се отнася за израелци, които летят с междинно кацане в Истанбул, "докато не напуснат летището", се казва в изявление на израелския Съвет за национална сигурност.

Министърът на външните работи Яир Лапид заяви, че "огромните усилия" на израелските сили за сигурност са спасили "израелски животи през последните седмици". Той благодари на турското правителство за приноса му.

Той не даде повече подробности. Израелски служител по сигурността заяви пред "Ройтерс", че Турция е арестувала няколко заподозрени "оперативни работници" на иранската Революционна гвардия.

Турските официални лица и иранското посолство в Анкара не отговориха веднага на въпросите за коментар.

Израел пак предупреди гражданите си да не пътуват до Турция заради ирански терористи

Израел пак предупреди гражданите си да не пътуват до Турция заради ирански терористи

Заканва се на Техеран да не вреди на израелци

"Призоваваме израелците да не летят до Истанбул - и ако нямате жизненоважна причина, не летете до Турция. Ако вече сте в Истанбул, върнете се в Израел възможно най-скоро", каза Лапид в телевизионно изявление.

"Тези терористични заплахи са насочени към почиващите израелци. Те избират по случаен, но умишлен начин израелски граждани с цел да ги отвлекат или убият", каза той.

"Оттук искам да предам послание и на иранците. Който и да нарани израелците, няма да му се размине. Дългата ръка на Израел ще ги стигне, независимо къде се намират."

Техеран се закани да отмъсти на Израел, който обвинява за убийството на 22 май на Хасан Саяд Ходай, полковник от Корпуса на гвардейците на ислямската революция, който беше застрелян зад волана на колата си от двама души на мотоциклет.

Израел нито потвърждава, нито отрича отговорността - стандартна политика по отношение на обвиненията в убийства. Израел обвини Ходай, че е планирал нападения срещу негови граждани по целия свят.

Бенет: Без международен натиск Иран скоро получава ядрено оръжие

Бенет: Без международен натиск Иран скоро получава ядрено оръжие

Отново нападна стария противник на Израел

Турция е популярна туристическа дестинация за евреите. Двете страни възстановяват връзките си след повече от десетилетие на обтегнати отношения.

По този начин Йерусалим засили издаденото на 30 май предупреждение за пътуване в Турция заради заплахи към летуващите там израелци от Иран.

В понеделник иранските медии съобщиха, че двама членове на военизираното авиокосмическо подразделение на Революционната гвардия са загинали като "мъченици" в Иран при отделни инциденти през уикенда. Този термин обикновено се дава на лицата, изпълняващи важни задачи.

Смъртта на двамата мъже идва в момент, когато напрежението остава високо заради разваленото ядрено споразумение на Иран със световните сили и програмата му за обогатяване на уран, която в момента е най-близо до нивата на оръжие. Въпреки че властите не предполагат, че смъртта на мъжете е причинена от нечиста игра, Израел е обвинен в убийството на други високопоставени членове на гвардията в условията на разрастващата се криза.

Полуофициалните новинарски агенции "Фарс" и "Тасним", за които се смята, че са близки до гвардията, идентифицираха един от загиналите като Али Камани и заявиха, че той е починал в централния ирански град Хомейн. "Тасним" заяви, че Камани е загинал при "автомобилна катастрофа", без да се дават нови подробности. 

Израел се закани сам да спре ядрената програма на Иран

Израел се закани сам да спре ядрената програма на Иран

Ако това не направи международната общност

В Хомейн, родното място на великия аятолах Рухола Хомейни, който ръководи Ислямската революция през 1979 г., се намира в провинция Маркази. В тази провинция се намира и иранският реактор за тежка вода "Арак" - ключов обект от ядрената програма, който се охранява и от ПВО.

Другият убит иранец е загинал в провинция, където има площадка за изпитване на балистични ракети. 

Съобщението за смъртта на двамата мъже идва около седмица и половина след съобщението за смъртта при неясни обстоятелства на полковника от гвардията Али Есмаилзадех, член на експедиционните сили Кудс.

През май двама въоръжени мъже на мотоциклет застреляха полковник от гвардията Хасан Саяд Ходаи в Техеран.

Начинът на убийствата напомня за предишни целенасочени нападения от страна на Израел в Иран. През ноември 2020 г. високопоставеният ирански военен учен в областта на ядрената енергетика Мохсен Фахризадех беше убит с дистанционно управлявана картечница, докато пътуваше в автомобил край Техеран.