Турция възстановява разрушен пристанищен град от времето на птолемеите, Римската империя, халифата и Османската империя на брега на Червено море в Судан и изгражда военноморско пристанище за поддържане на граждански и военни кораби, обяви министърът на външните работи на Судан, тъй като Анкара разширява военни и икономическите си връзки в Африка, съобщава "Ройтерс".

В продължение на 3000 години пристанището на остров Суакин е стратегически важно за империите в региона, създадено е от Рамзес III през 10 век пр. Хр.

Възстановяването на Суакин е договорено по време на визитата на Ердоган в старото пристанище, обяснява външният министър Ибрахим Гандур.

По време на първото посещение на турски президент в Судан, Ердоган заявява, че на Турция временно е предоставена част от Суакин, така че да възстанови района като туристически обект и транзитна точка за поклонниците, които пресичат Червено море към Мека.

Сделката "Суакин" е една от няколкото, струващи общо 650 милиона долара, договорени със Судан. Страните са се договорили също така да "изградят док за поддържане на цивилни и военни кораби", каза Гандур пред репортери, добавяйки, че са подписали споразумение, което може да доведе до военно сътрудничество. Споразуменията се случват три месеца след официалното откриване на турска тренировъчен база на стойност 50 млн. долара в Сомалия.

Суакин е главен пристанищен град на Судан по време на Османската империя, но е почти изоставен последните стотина години, поради построеното ново пристанище "Судан", на около 60 километра на север.

В понеделник от Хартум Ердоган коментира, че обновеният пристанищен град ще привлече поклонници тръгнали към Мека, които биха искали да видят историята на острова, като по този начин се подпомогне и туристическият сектор на Судан. "Представете си, че хора от Турция, които желаят да отидат на поклонение, ще дойдат и ще посетят историческите райони на остров Суакин. А оттам ще прекосят с лодка до Джеда", коментира Ердоган

Другите споразумения, подписани по време на посещението на Ердоган, включват турски инвестиции в изграждането на планирано ново летище в Хартум и частни инвестиции в силози за зърно и кланици за месо.

Турция и Судан са се ангажирали за търговия между двете страни, която да достигне до 10 милиарда долара. През октомври Съединените щати вдигнаха търговското ембарго и други санкции, които бяха откъснали Судан от световната финансова система.