Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще върне посланика на страната във Вашингтон, който в началото на март беше отзован, съобщи Ройтерс.

Той беше привикан на консултации, когато комисията по външни работи на Камарата на представителите в американския Конгрес прие резолюция, определяща като геноцид избиването на арменци в турските провинции по време на Първата световна война.

Армения приветства решението, но Турция реагира остро на това решение и посланикът й незабавно пристигна в Анкара.

Тогава Ердоган заяви, че подобно решение сериозно ще разстрои отношенията между Вашингтон и Анкара и ще сложи кръст на опитите на турските и арменските власти да установят стабилни отношения помежду си.

С коментар по решението на щатската комисия излезе и турският президент Абдуллах Гюл. Той подчерта, че този документ няма никаква стойност за турския народ, а американските конгресмени, одобрили резолюцията, са демонстрирали липса на стратегическо мислене. 

Турция, която е член на НАТО, подкрепя САЩ в действията им в Ирак и Афганистан.

Комитетът по външни отношения вече веднъж прие подобен документ през 2007 г. , когато президент на САЩ беше Джордж Буш.

Тогава Турция посрещна крайно неодобрително резолюцията, отзова посланика си от Вашингтон за консултации и заплаши САЩ да ги лиши от достъп до тяхна военно-въздушна база със стратегическо значение за операциите в Ирак и Афганистан.

Впоследствие Буш наложи вето на документа, като фактически забрани на Камарата на представителите да гласува резолюцията. В резултат отношенията между Анкара и Вашингтон се нормализираха.

Междувременно турският премиер Реджеп Ердоган потвърди намерението си да посети международната среща на 12-13 април във Вашингтон, на която ще бъдат обсъждани въпросите, свързани с ядреното оръжие.